2017-11-24 13:39:27

MONITORING PRAĆENJA POPULACIJE TIGRASTIH KOMARACA

Učenici uključeni u dodatnu nastavu biologije posjetili su Nastavni zavod za javno zdravstvo ispostava Crikvenica s ciljem  uključivanja u monitoring praćenja populacije  tigrastih komaraca. Tigrasti komarac prvi put je evidentiran na području grada Crikvenice 2009.god.

 

 

 

Tijekom posjeta zavodu u pratnji djelatnice mr.sc. Vesne Car Samsa  učenici su u okoliš doma zdravlja postavili ovipozicijske klopke za komarce koje se sastoje od plastične posude s vodom i lesonitne letvice na koju se pričvrste jajašca komarca.

Ove klopke ostaju u okolišu četrnaest dana, a nakon toga prikupljeni biološki materijal jajašca i ličinke šalju se laboratorij na determinaciju u cilju praćenja i postizanja kontrole populacije  komaraca .

Nakon terenskog rada uslijedio je rad u predavaonici zavoda. Tu su se učenici upoznali s biološkim materijalom – odraslim jedinkama običnih i tigrastih komaraca koje su stavljali u plastične kutijice koje se šalju u laboratorij na determinaciju, te promatrali ličinke  komarca pohranjene u alkoholu.   

Prisustvovali su i  predavanju na kome su  saznali  mnoge važne pojedinosti vezne za komarce.  

Komarci su kukci kojima je za razvojni ciklus potrebna voda. Dovoljna je mala količina vode koja se može zadržati u odbačenoj kantama, gumama, podlošcima za cvijeće, napuštenim barkama. Čovjek svojim nemarom i neodgovornim ponašanjem može doprinijeti njihovom širenju. Komarci mogu biti potencijalni prenositelji nekih zaraznih bolesti. Također narušavaju naš mir, a njihovi ubodi mogu izazvati dermatološke probleme.

Za njihovo uklanjanje iz okoliša važno je ukloniti sve retencije u kojima se zadržava voda.

Tekst napisala: Olga  Arnaut

Foto-galeriju pogledajte ovdje!


Osnovna škola Vladimira Nazora Crikvenica