preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Crikvenica

Login
Upisi u srednju školu 2018.

e-Dnevnik

Više o projektu e-Dnevnik i upute možete potražiti ovdje.

 

Zlouporaba droga - brošura za roditelje

Priloženi dokumenti:
Brosura za roditelje.pdf

Edukativno-preventivne akcije HŽ-a

Grad prijatelj djece

Projekt Znanje za sve

Vijesti

 

 

pomoć

red button

« Kolovoz 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 

poveznice
informacije o obrazovanju:
skole.hr
mzos
azoo
stručni skupovi
carnet webmail
obrazovni portali:
obrazovni portal Nikola Tesla
edu.hr
edmodo
elektire
infokup
prometna učilica
časopisi:
bug
national geographic
drvo znanja
lokalne informacije:
grad Crikvenica
novo lokalno glasilo
novi list
zabava:
youtube
google
gmail
vijesti
Proslava sv. Jelene u Dramlju
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 24. 5. 2018. 09:24

Svibanj je mjesec koji je već tradicionalno rezerviran za različita događanja u Dramlju, posvećena zaštitnici mjesta, svetoj Jeleni. Mještani ih nazivaju Dani svete Jelene, ili kraće – ‘Jelenina’. Program obuhvaća sportska, kulturna i vjerska događanja, a traje od 15. do 26. svibnja.Naši najmlađi mogli su uživati u kazališnoj predstavi ‘Put oko svijeta’ , a oni stariji  mogli su pokazati svoja umijeća na pikado turniru ili turniru u briškuli i trešeti...

Središnja svečanost se kao i obično održava na Dan svete Jelene, 22. svibnja.
Već tradicionalno voditelji programa su četvrtašići Područne škole u Dramlju,a u programu su sudjelovali kao  obično ženski zbor KUD-a “Jelena” i ženska klapa Sv.Jelena,te Područni vrtić i Područna škola Dramalj.I vrtić i škola pokazali su se u punom sjaju recitacijama,pjesmom i plesom.

 

 

Za kraj mogli smo se opustiti i zabaviti uz grupu ‘Crescendo’. 

                                                                        Tekst napisali: Mali novinari Dramlja

 

         Pogledajte predivnu Foto-galeriju!


[OPŠIRNIJE]„ŠUMA, ČUVARICA ZEMLJE!“
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 15. 5. 2018. 12:23

Niko Katunar učenik 3. razreda PŠ Dramalj na natječaju Hrvatskog šumarskog instiuta organiziranog povodom 8.dana otvorenih vrata na temu "Šuma, čuvarica zemlje" postigao je treće mjesto u svojoj kategoriji.

Čestitamo Niki Katunaru i njegovoj mentorici Marjani Bezić!


[OPŠIRNIJE]BLAGDAN SV.FLORIJANA
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 8. 5. 2018. 14:53

4.5. je blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, koji svaki dan dokazuju da su naši heroji. Za njih ne postoji slobodan dan, kad god poziv stigne, oni jure na teren.

U petak na njihov dan ugodno su nas iznenadili dolaskom u naš Dramalj.Brzo smo izašli van,a dvojica vatrogasaca  pokazala su nam dva odijela;jedno za zaštitu od kemikalija,a drugo za zaštitu kod požara.

 

Zatim smo pumpanjem vode gađali plastične boce na stalku,a na kraju smo se dizali u zrak dizalicom...baš nam je bilo zabavno!!!

                                                                   

 

 

 Tekst napisali:  Mali novinari Dramlja

 

   

    

    


[OPŠIRNIJE]DAN PLANETA ZEMLJE
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 8. 5. 2018. 14:49

22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Na ovaj dan podsjećamo se na značaj očuvanja prirode, a naši učenici su tijekom cijelog tjedna Dan planeta Zemlje obilježili kroz razne aktivnosti: literarnim i likovnim uratcima te sudjelovanjem na 8. Eko kvizu za učenike razredne nastave.

Ovo su neki od dojmova sa sudjelovanja na Eko kvizu:

Ove godine bila sam jedna od natjecateljica Eko kviza. Imala sam jako veliku tremu. Na kraju je sve prošlo super i osvojili smo drugo mjesto.

Lorena Perhat, 4.PŠD

Ja sam bila u ulozi voditeljice na školskom Eko kvizu. Taj dan sam bila jako uzbuđena jer sam morala paziti na provedbu natjecanja. Jako lijepo sam se provela i zabavila, a plavoj ekipi čestitam na pobjedi.

Lea Jurić, 4. PŠD

Na Eko kvizu sam bila jedna od hostesa. Bilježila sam bodove zajedno sa svojom prijateljicom Sarom. U početku se činilo teško pratiti bodove, ali je postajalo sve lakše što smo duže to radile. Bilo je puno raznih, zanimljivih pitanja te točnih ali i krivih odgovora. Meni je bilo zabavno gledati ostale učenike kako se natječu ali i biti dio Eko kviza 2018.

Rahela Pensa, 4. PŠD

Kako ne bi sve ostalo samo na riječima naši vrijedni učenici odlučili su pružiti primjer drugima kako biti pravi prijatelj prirode te su se uključili u akciju čišćenja priobalnog pojasa i na taj način pomogli svojim sugrađanima,a ujedno su se i dobro zabavili.

Uz ovako vrijedne i ekološki osviještene učenike, naš planet Zemlja ne mora brinuti za budućnost.

 

 

U nastavku donosimo pregled fotografija i radova.

 

 

 

Zemlja plače

Zemljo zašto plačeš?

Zašto si tužna?

Možda zato što te onečišćujemo

i zbog toga misliš da si ružna?

Nisi ružna,

jako si lijepa,

puna si prekrasnih ruža i cvijeća.

Tvoja plava mora i jezera

ponos su cijeloga svijeta.

Nećemo više sjeći tvoje šume,

čuvat ćemo ih ubuduće.

Nemoj više plakati,

svi ćemo te čistiti,

kao dijete štititi.

Luka Pavelka, 4. PŠD


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava - Rijeka
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 8. 5. 2018. 14:40

Učenici trećih razreda naše škole su u ponedjeljak , 23.04.2018. posjetili centar naše županije, grad Rijeku i vidjeli, naučili,  ponovili i usvojili sva znanja o tom gradu na Rječini.

Kako im je bilo i što su vidjeli pročitajte u tekstu naše prijateljice Morene Mamić, 3.PŠD.

 

 

 

Krenuli smo iz Dramlja u 8:15h autobusom prema Rijeci. Sastali smo se s vodičem koji nam je pričao o povijesti riječkog kazališta. Nakon toga smo imali priliku i vidjeti kazalište i prisjetili smo se tko sve u kazalištu radi. Nakon kazališta uputili smo se preko riječke place do lukobrana gdje smo vidjeli brodove i prisjetili se da je Rijeka naša najveća luka. Posjetili smo i katedralu sv. Vida i prošli uz Kosi toranj. U uredu Primorsko – goranske županije pogledali smo kratki film o našoj županiji i počastili se slatkišima. Pozdravio nas je zamijenik župana g. Petar Mamula i odgovorio na sva naša pitanja.

Prošli smo kroz Stara vrata – rimski luk - glavni ulaz u središte kasnoantičkoga zapovjedništva rimske Tarsatike, antičkoga grada nad čijim se ruševinama uzdigla srednjovjekovna Rijeka. 

Prirodoslovni muzej je naša nova stanica. Tamo smo obnovili naša znanja o biljnom i životinjskom svijetu naše županije.

Za kraj ostao je Trsat. Posjetili smo Svetište Majke Božje  Trsatske i Trsatsku gradinu. Zasladili se sladoledom te polako krenuli prema Crikvenici. Lijepo smo se proveli i puno toga naučili.                                                                               

                                                            

 

Tekst napisala:  Morena Mamić, 3.PŠD


[OPŠIRNIJE]Posjet rasadniku
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 8. 5. 2018. 14:31

U petak, 13.travnja 2018. Godine učenici PŠ Dramalj i PŠ Jadranovo posjetili su rasadnik „Podbadanj“ u Crikvenici. Mi smo Eko škola i brinemo i o šumama a evo kako smo to upravo toga petka učinili!

 

 

 

 

Ukrcali smo se u autobus ispred naše male škole i krenuli put rasadnika. Tamo je bilo puno cvijeća, zelenila i naravno borova. Borovi su i razlog zašto smo se uputili u rasadnik, danas ćemo posijati sjemenke crnog bora.

Razgledali smo cijeli rasadnik. Vidjeli smo žabe, razne vrste cvijeća, a u blizini je i potok Dubračina. Znate li da rasadnik koristi vodu iz potoka za navodnjavanje svojih biljaka?

 

Teta koja nas je vodila kroz rasadnik rekla nam je da ćemo posaditi sjeme crnog bora. To smo i napravili, praćeni njenim budnim okom.

Ono čemu smo se posebno razveselili bila je vožnja traktorom, naravno da smo htjeli još!

 

Autobus nas je čekao...zahvalili smo se tetama u rasadniku i polako krenuli natrag u Dramalj.

Veselimo se ponovo posjetiti rasadnik i vidjeti kako naši borovi rastu!

Tekst napisala: Tara Manestar, 3.PŠD

 

     


[OPŠIRNIJE]VELJAČA U 1./3. PŠD
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 9. 3. 2018. 16:46

Ove veljače je u našoj učionici bilo prilično veselo.

Na karnevalu smo bili veseli kaktusi pa smo kaktuse i izradili da nam ostanu za uspomenu veseli bockasti likovi.

 

 

12.2.  dočekali  smo 100. dan škole i obilježili ga – Običan dan, a neobična nastava. Za početak smo izradili  krune i naočale te se njima „okitili“ i tako započeli s likovnom kulturom. Zatim su se naši trećaši bavili imenicama, pridjevima i glagolima – pa da sve bude prigodno trebali su pronaći takvih 100 riječi. Prvašići su napisali, nacrtali i obojili 100 veselih slova.Zajedno smo razumijeli pročitano i izradili čudovišteSTOTKO.

Matematika je prošla u velikom poslu jer je svaki od nas riješio 100 zadataka, a da bude malo zabavnije obojali smo i 100 kružića. Listić koji smo dobili imao je upute na engleskom jeziku, tako smo ponovili kako se kažu boje na engleskom. To je bilo fora!

Priroda i društvo je zaokupila trećaše  – morali su pronaći i zapisati 100 gradova naše županije. Čini vam se lako? Pokušajte i vi!

Mi prvašići ponovili smo sve o našem mjestu i napravili 100 kućica za naš Dramalj.

Naravno i tjelesna i zdravstvena kultura bila je u znaku broja 100 – prvo 100 vježbica za razgibavanje....a onda je lopta morala ići od ruke do ruke u dodavanju cijelih 100 puta bez da padne.

Veseli školski dan završili smo pjesmom 100. Dan škole. Tko zna ima li i 200. Dan škole?

13.2. smo uživali u veselom maškaranom danu. Bilo je zabavno promatrati sve vile, princeze i kauboje koji su šetali našom malom školom.

14.2. obilježili smo Valentinovo i dobili hrpu veselih i šarenih pisama. A da dan bude još veseliji izradili smo sovice i odlučili ih pokloniti nama najdražoj osobi.

28.2.djeca u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan prevencije međuvršnjačkog nasilja (Dan ružičastih majica),pa smo to prigodno obilježili i mi obukavši se u ružičaste majice.

 

 

Za kraj veljača nas je obradovala snijegom. Nije ga bilo puno...ali dovoljno da svi zajedno osjetimo radost grudanja!

Veljača je zakon!


[OPŠIRNIJE]Valentinovo u Dramlju
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 16. 2. 2018. 09:20

Što učenici u Dramlju govore i rade na Valentinovo

Naši četvrtaši su tjedan dana prije važno postavili prigodnu ukrasnu kutiju u hodnik škole,zatim su s nestrpljenjem pratili njeno punjenje.Napokon su ga dočekali,na odmoru su pažljivo razvrstali poštu po razredima,zatim su je važno predali njihovim razrednim učiteljicama...jedva su dočekali otvoriti svoju...kakvo je to uzbuđenje bilo !!!

Čekajući Valentinovo malo su i pisali,pa vam neke uratke šaljemo u privitku,uživajte!

                                                              Tekst napisali: Dramaljski četvrtašići  

Ljubav

Ljubav je kad nekog voliš više od duge,više od mačića,više od čokoladnih kolačića.Ljubav je kad ti netko pokloni buket cvijeća i tada ljubav postaje sve veća.Ljubav je sreća na svijetu najveća.Ljubav je kad ti netko poljubac da o kojem razmišljaš cijeli dan.Ljubav je sjaj u očima o kojem razmišljaš noćima.

                                                                       Luka Pavelka, 4d razred

Valentinovo ili Dan sv.Valentina obilježava se 14.veljače.To je dan zaljubljenih.Na taj dan obično cure,djevojke,žene dobivaju poklone i cvijeće od svojih partnera,prijatelja ili roditelja.Osjeća se radost u svakom susretu posvuda,pa tako i u mojem razredu.Ispunjena sam,znatiželjom i nadom.Vjerujem da ću i ja dobiti neki poklon,ako ne od simpatije barem od roditelja ili none i nanića,ako i ne barem će mi pokloniti možda više pažnje nego drugih dana.

                                                                                    Sara Vojinović,4d razred

Valentinovo

Osjeti se ljubav u zraku,crvena je boja svuda čak i u mraku.Posvuda su srca velika i mala čokoladna i kao bombončić slatka.Sunce grije i puno ljubavi za druge krije.Svijet ljubavi svima dobro znan,u srcu tvom blagom traži stan.

                                                                                 Antonia Pesušić,4d razred


[OPŠIRNIJE]Prvi koraci u prometu
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 9. 2. 2018. 08:45

6.2.(utorak) kao i svake godine održani su „Prvi koraci u prometu“,to je program namijenjen učenicima 1.razreda,ali kako su prvašići prošle godine bili jako bolesni,to su odradili ove godine.Najprije su  sa policajcem porazgovarali o prometu,zatim su imali vježbu sa semaforima,te bez semafora, tj. kada prometni policajac regulira promet.Tu su bili jako aktivni.Zatim su pogledali kratki filmić,a na kraju su slijedila i pitanja kroz crtež.Kao i uvijek bili smo jako dobri i znatiželjni!

                                                           Tekst napisali: Mali novinari Dramlja

 

    


[OPŠIRNIJE]Čakavsko maškarano zapolne
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 9. 2. 2018. 08:28

U srijedu 7.2. održalo se tradicionalno čakavsko maškarano zapolne u OŠ Zvonka Cara.Uz školu domaćina bili su tu škola iz Triblja i Bribira,Mi smo nastupali sa združenim zborom matične škole i PŠ Dramlja s učiteljicama Andreom i Marijanom B.

Pjevali smo pjesmu „Ala gremo“ koju nam je napisala učiteljica Marijana B.,a zatim uz svirku naših mesopustara (Deni,Renato,Mateo,Ivano i Sandro) otpjevali i „Milko moja“.Zatim su recitacije imali učenici Marijane P. i Edite,a tu je bila i naša PŠ Jadranovo s učiteljicama Anči i Silvijom.Bilo je jako veselo...kao i uvijek !!!

                                                                   Tekst napisali:Mali novinari Dramlja

Više fotografija možete pogledati klikom ovdje!


[OPŠIRNIJE]Izrada maski
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 9. 2. 2018. 08:22

Kako bi završili ovo vrijeme maškara u  Dramalj nam je stigla naša profesorica likovne kulture Suzana Kljuš i donijela glinu.Zadatak je bio da svaki učenik napravi čim luđu masku...ona se treba sušiti,zatim peći...na kraju je trebamo i obojiti...

 

Jako nam se svidio taj zadatak,jedva čekamo da vidimo rezultat !!!

                                                               Tekst napisali: Mali novinari Dramlja


[OPŠIRNIJE]BOŽIĆNA PRIREDBA
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 5. 1. 2018. 11:27

Božić u Dramlju

22.12.-og okupili smo se u našem dramaljskom domu da bi pokazali što smo to naučili od početka školske godine.Kao i uvijek slavlju su se pridružile članice klape Sveta Jelena te naš zbor dramaljskih umirovljenika.Naši četvrtaši otvorili su program,a zatim isprepleli ples,recitacije i igrokaz.Vrtić se priključio recitacijom i pjesmom.Na kraju smo se svi zagrlili i zajedno zapjevali s klapom i zborom.Bila je to jako lijepa večer!!!

                                                                    Tekst napisali: Mali novinari Dramlja

 

Što o Božiću govore učenici

Naša mala škola s veseljem očekuje božićne pripreme.Početkom adventa napravimo vijenac te svakog četvrtka za vrijeme vjeronauka palimo po jednu svijeću.Na redu su ukrasi za bor i crteži koje stavljamo na zid učione i na školski hodnik.Zatim su na redu vatrogasci koji nam svake godine dođu pomoći okititi veliki bor na našem dramaljskom trgu.To nam je posebno drago.Na kraju radimo čestitke koje zadnjeg dana škole nosimo svojim kućama.U mojoj kući na Badnjak kitimo bor s posebnim veseljem,cijela obitelj radi.Božićno jutro uvijek prođe u velikom uzbuđenju,jer ne mogu dočekati da vidim što se krije ispod bora.Nadam se da ćete i vi dobiti pokoji poklon.Sretan Vam svima Božić i Novu godinu od srca Vaš, 

                                                                           Tekst napisao: Luka Pavelka (4r) 

Više fotografija pogledajte ovdje!

    


[OPŠIRNIJE]USUSRET BOŽIĆU
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 21. 12. 2017. 11:25

Još malo pa će Božić,a mi u to vrijeme uvijek pojačano ukrašavamo našu malu školu.Učiteljica Marijana napravila nam je drveni bor,a mi smo stavili naše drvene ukrase u koje smo stavili svatko svoju sliku.Bor smo na kraju ukrasili crvenim lampicama,izgledao je čarobno! Svakog dana divim se našem boru,ne mogu ga se nagledati.                     

Tekst napisala: Tara Manestar (3r)


[OPŠIRNIJE]Večer matematike
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 10. 12. 2017. 11:09

Održali smo i drugu po redu –Večer matematike.Imali smo više od 10 matematičkih centara.Odazvalo se puno roditelja,pa su zajedno sa svojom djecom uživali u malo drugačijem pogledu na matematiku.Lijepo smo se zabavili sat i pol.Do sljedećeg puta moramo smisliti i neke nove igre.

                                                                        Tekst napisali:  Mali novinari Dramlja

   


[OPŠIRNIJE]SV.NIKOLA U PŠ DRAMALJ
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 9. 12. 2017. 12:48

Sveti Nikola

Bliži se dan kad sv. Nikola će doć, jedva čekam da se malo posladim...tko zna što će donijeti.Najviše na svijetu volim pjevati i plesati,a toga u školi imam dovoljno,što mi je jako drago.Po glavi mi lete misli i želje,što si želim za predstojeći Božić...što ću dobiti...morati ću se zadovoljiti i ako bude nešto maleno.Moram sada juriti,do slijedećeg puta Bokić!

                                                                              Tara Manestar

Kao i svake godine nestrpljivo čekamo dan kada će doći sv. Nikola .Opet smo se dugo pripremali ;učili recitacije,crtali,pjevali,a te pjesmice je kao i uvijek za nas napisala i skladala naša marljiva pčelica učiteljica Marijana! Dočekali smo i taj dan...bilo je veselo,prepuno topline.Zbog našeg truda dom  je izgledao kao bombončić.Bili smo odlični,lijepo smo se zabavili,a na kraju slikali sa sv.Nikolom i kao i obično dobili poklone,jer bili smo jako dobri cijele godine zar ne???

                                                                Tekst napisali: Mali novinari Dramlja

Više fotografija možete pogledati klikom ovdje!

 

    


[OPŠIRNIJE]Predstava za djecu Klaun Čupko:Mama,tata i ja
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 9. 12. 2017. 12:42

Posjetio nas je klaun Čupko.Predstavu je gledala cijela dramaljska škola,a pozvali smo i naše vrtićarce.Bilo je jako zanimljivo,to je priča o obitelji,prometu,darivanju.Sve je to popraćeno s puno pjesme i smijeha.Baš smo uživali !

Više fotografija možete pogledati u foto-galeriji!

                                                                 Tekst napisali: Mali novinari Dramlja

     


[OPŠIRNIJE]Što misle i govore naši četvrtašići
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 9. 12. 2017. 12:41

Ljetni praznici su prošli dok si okom trepnuo ...i evo nas opet u školi,ovaj put u četvrtom razredu .Prvi razred crta i piše,drugi razred računa i briše,treći razred množi i dijeli ,a mi četvrti učimo najviše...!!! Imamo nove knjige,teže zadaće,a tu je s nama i naša nova učiteljica Rea.Što reći o njoj...ona je draga,zabavna,dobra pravedna...voli čuti naše mišljenje.Učenici koji su prošle školske godine završili četvrti razred napustili su našu malu područnu školu i krenuli u veliku matičnu...jako nam nedostaju! Umjesto njih došli su nam novi prvašići kojima trebamo pomoći da se što bolje uklope u novu sredinu i savladaju nove brige.Nadamo se da ćemo u tome i uspjeti.Inače da Vam se pohvalimo jako nam je zabavno i lijepo u školi !!!

                                                                      Tekst napisali: dramaljski četvrtašići


[OPŠIRNIJE]Kako su učenici u Dramlju obilježili blagdan Svih svetih
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 9. 11. 2017. 08:38

Svi sveti je blagdan spomena na kršćanske mučenike.Taj blagdan se obilježava svake godine 1.studenog.Na taj dan odlazimo na groblja i nosimo cvijeće i svijeće dragim članovima obitelji i prijateljima koji više nisu s nama.Time im iskazujemo poštovanje, ljubav i zahvalu za sve ono lijepo što smo imali za njihovog života.U nekim kulturama na groblje nose hranu na grobove,jer se je vjerovalo da je dušama potrebna okrijepa.Svi sveti je poseban blagdan,jer se prisjećamo prošlosti,a ljudi su posebno sjetnom raspoloženju.

                                                                                Tekst napisao: Luka Pavelka 4.r.

Još smo radili i likovne radove na temu Svih svetih koje možete vidjeti na fotografijama ,te smo zapalili svijeću za sve mrtve na našem groblju.

    


[OPŠIRNIJE]Aktivnosti u listopadu
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 27. 10. 2017. 09:57

Opširniju Foto-galeriju možete pogledati klikom ovdje!

Opet je prošao jedan burni tjedan pun akcije ( 16.10.- 20.10.)

Tjedan je započeo prikupljanjem trajnih proizvoda koji su se donirali Socijalnoj samoposluzi – Rijeka u svrhu zbrinjavanja socijalno najugroženijih stanovnika grada i okolice.Akcija prikupljanja trajala je cijeli tjedan,a princip prikupljanja je „jedan učenik – jedan proizvod“.

 

Drugog dana zadatak je bio donijeti barem jedan plod jeseni,zatim smo u dvorištu tražili jesen,puno smo pričali o jeseni,crtali smo i pjevali Jesensku pjesmu.

 JESEN je posebno doba godine. To je vrijeme kada plavo nebo, sunčani dani i prohladne noći u područjima umjerene klime polako prošaraju šumovita brda mnoštvom nijansi žute, narančaste i crvene boje. To je vrijeme kada zagasiti tonovi zimzelenih borova i cedara tvore divnu podlogu jarkim nijansama žute i crvene kojima se ukrašavaju njihovi bjelogorični rođaci — stabla kojima otpada lišće.

Trećeg dana obilježili smo Dan kravate(18.10.)

Kravata je odjevni predmet koji se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću sudjelovanjem hrvatskih vojnika u ratu. Hrvatska tradicionalna odora s vezanim, oslikanim maramama oko vrata pobuđivala je pažnju. Marame su bile napravljene od različitih materijala. Od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici. Taj "hrvatski elegantni stil", potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet   kao simbol kulture i elegancije. Stoga u francuski jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Četvrtog dana - Kao i svake godine i ovog smo listopada u našoj školi  obilježili Dane zahvalnosti za kruh i plodove zemlje. Tog 19. 10. od ranog jutra školom su se širili mirisi kruha, kolača i plodova zemlje.  Tako je škola poprimila  jedan vrlo „ domaćinski ugođaj“. 

                Naš nas je župnik, don Vjeko , pozdravio, te je molitvom i Božjom Riječju zazvao Božji blagoslov na sve donesene darove.S velečasnim došle su i naše časne sestre koje svakog četvrtka dolaze po djecu u školu i vode ih u crkvu na katehezu. Na našu malu priredbu pozvali smo i naše vrtićarce,koji su to s veseljem prihvatili.

                Učenici 4.r. izveli su jedan kratki igrokaz „ Dani kruha“,  a svi prisutni su se s oduševljenjem uključili u pjevanje prigodnih pjesmica.

                Na kraju smo se svi skupa lijepo počastili.

Petog dana došla je na red kraljica voća - jabuka

·        Dan jabuka obilježava se od 1990. godine

·        jabuka je prozvana kraljicom voća

·        najkompletnije je voće u ljudskoj prehrani jer sadrži gotovo sve što ljudski organizam treba

·        puna je vitamina i minerala

·        može se jesti ujutro, po danu i navečer

·        preporuča se svaki dan pojesti po jednu jabuku

Jeste li znali?

·        jabuka pripada porodici ruža

·        jabuka se bere uglavnom ručno

·        jabuka u vreći krumpira sprječava klijanje

·        New York se naziva još i The Big Aplle

·        od drveta jabuke izrađuju se "čarobni štapići"

·        drvo jabuke može rađati i do 100 godina

·        najveća ikad ubrana jabuka na svijetu bila je teška 1,5 kg

·        danas ima preko 8000 sorti jabuka

·        jabuka čisti zube

·        najspominjanije voće u literaturi

Na kraju, što reći osim:

Sretan Vam Svjetski dan jabuka

Tekst napisali Mali novinari Dramlja


[OPŠIRNIJE]Izlet učenika četvrtih razreda OŠ Vladimira Nazora iz Crikvenice te PŠ Dramalj i Jadranovo
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 17. 10. 2017. 09:10

Trodnevni izlet, odnosno Škola u prirodi, kojoj su se učenici danima veselili i s nestrpljenjem isčekivali protekla je u druženju i veselju.

U srijedu 4. 10. 2017. učenici su u ranim jutarnjim satima krenuli autobusom prema Zagrebu. Kako je bilo i planirano, u Zagrebu su posjetili Tehnički muzej te Muzej iluzija, Zoološki vrt u kojemu su sudjelovali na zanimljivoj radionici , a razgledali su i središte našeg glavnog grada. Predvečer su krenuli dalje prema sjeveru tj. Hrvatskom zagorju i Međimurju gdje su i noćili  u hotelu Trakošćan.

Drugog dana nakon doručka krenulo se u razgledavanje dvorca Trakošćan i šetnju uz jezero, a nakon toga krenuli su za Varaždin. Tamo su razgledali znamenitosti grada uz posjet Muzeju kukaca te Muzeju vatrogastva, a poslijepodne su nastavili prema Čakovcu. Nakon razgledavanja grada vratili su se u hotel gdje ih je čekala zabava na bazenima, a nakon toga i natjecanje za miss i mistera Škole u prirodi.

Trećeg dana učenici su krenuli prema najpoznatijem hrvatskom svetištu, Mariji Bistrici gdje su sudjelovali u radionici izrade poznatih lictarskih srca. Učenici su nakon toga obišli i spomenik Matiji Gupcu i Gupčevu lipu, te spomenik hrvatskoj himni u Zelenjaku. Nastavivši put stigli su do Etno sela Kumrovec gdje su mogli doživjeti  kako su prije živjeli naši stari u jednom tipičnom zagorskom selu. Nakon ručka slijedio je posjet Muzeju krapinskih neandertalaca. Predvečer je uslijedio povratak autocestom prema Karlovcu gdje su uz zadnje zaustavljanje učenici razledali Aquatiku – karlovački akvarij sa slatkovodnim ribama.

Pomalo umorni ali puni dojmova, novih znanja, lijepih uspomena i fotografija učenici su se vratili svojim kućama u kasnim večernjim satima

Tekst napisala: Sara Vojinović, 4.D

    


[OPŠIRNIJE]Dječji tjedan
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 17. 10. 2017. 08:59

Dječji tjedan(2.10.-6.10.) održao se je u Dramlju kao već tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci.Ciljevi Dječjeg tjedna su usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava,potreba i aktivnosti s djecom i za djecu.

 

 

1.dana-imali smo igre na otvorenom s našim prijateljima vrtićarcima.Uživali smo na svježem zraku i toplom suncu.

 

 

 

 

 

2.dana-pisanje kućnog reda naše male školice,ali zato ne manje važnog.Lijepo smo se zabavili crtajući i pišući ga.

 

 

 

 

 

 

3.dana-pisali smo i skladali pjesmicu Dijete je...a u tome nam je pomogla naša učiteljica Marijana.Cijela naša mala škola orila se našim glasovima.

 

 

4.dana-brali smo masline i odnijeli ih u matičnu školu našoj voditeljici eko grupe Olgi Arnaut,ipak smo mi i eko škola.To nam se jako svidjelo.

 

 

5.dan-išli smo u posjet Sportsko ribolovnom društvu Lovrata gdje su nas srdačno dočekali barba Tiho i teta Ivana.Pričali su nam koje ribe se love kod nas,čime se love,te smo saznali neka imena riba koje nismo znali.Zatim su nam pokazali stari Toš koji je služio za prešanje maslina,te dobivanje maslinovog ulja.To nam se jako svidjelo pošto smo dan prije baš brali masline.Lijepo su nas počastili,a mi smo se teška srca oprostili od njih.

Više fotografija možete pogledati ovdje!

Tekst napisali Mali novinari Dramlja


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava – KOTOR
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 4. 10. 2017. 11:42

Dana 27.09.2017. išli smo na terensku nastavu na Kotor. Vodila nas je učiteljica Marijana.

Krenuli smo ispred škole u 8:50h. Brzo smo stigli do crikveničke škole gdje su nas čekali ostali učenici trećih razreda. Zajedno smo krenuli na brdo Kotor. Tamo smo vidjeli stare kuće, lijepu prirodu i Crikvenicu s visine. Puno smo hodali, puno smo se slikali i imali pauzu za marendu. Nismo zaboravili ponoviti sve što smo do sad naučili o snalaženju u prostiru. Oko 11 sati krenuli smo polako nazad prema školi.

Lijepo sam se provela i htjela bih opet ići na Kotor.

Tekst napisala: Morena Mamić; 3.d

   


[OPŠIRNIJE]SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI U PŠ DRAMALJ
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 19. 9. 2017. 11:15

Ravnateljica Crvenog križa Crikvenice Irena Gašparović i  volonterka Dorotea posjetile su naše prvašiće i drugašiće da popričaju s njima o opasnostima koje vrebaju na cesti i oko nje.Podijelile su i prigodne slikovnice „Na putu do škole“ koje su naši školarci veselo prihvatili.Na kraju  je simpatična Dorotea pitalicama kroz igru razigrala naše učenike...nisu ju htjeli pustiti.

Tekst napisali: Mali novinari Dramlja   

 

      


[OPŠIRNIJE]NASTAVA NA OTVORENOM U DRAMLJU
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 19. 9. 2017. 11:11

Trećaši u Dramlju sa svojom učiteljicom Marijanom dosjetili su se kako prirodu kao predmet učiniti malo zanimljivijom.Iskoristili su lijep dan,i napravili učionicu na otvorenom,a i tema je bila prigodna ;orijentacija tj. snalaženje u prirodi.Kako su samo uživali...  

Tekst napisali: Mali novinari Dramlja

 

   

 


[OPŠIRNIJE]MISNO SLAVLJE ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 12. 9. 2017. 08:49

Kod nas u Dramlju već drugu godinu svetom misom se obilježava početak školske godine. U četvrtak 7.rujna na svetoj misi u osam sati okupili su se učenici, učiteljice, vjeroučiteljica, a tu su bili i mještani Dramlja. Misno slavlje je predvodio naš župnik don Vjekoslav Đapić koji se toplo obratio djeci tokom mise dozvoljavajući da i ona sudjeluju. Na kraju svete mise sve nas je skupa blagoslovio,a posebno naše školske torbe.

Tekst napisali Mali novinari Dramlja

 

   

 


[OPŠIRNIJE]PRVAŠIĆE SU POSJETILI PREDSTAVNICI GRADA
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 11. 9. 2017. 12:10

Drugog dana škole ( 5.9.) došli su nam i predstavnici grada Crikvenice,i donijeli poklone našim prvašićima. Prigodnu poklon-kutiju za likovnu kulturu,te čestitku uručila im je naša zamjenica gradolnačelnika gđa.Ivona Matošić. To se je jako svidjelo našim prvašićima,pa su sa svojom učiteljicom Marijanom pozvali predstavnike grada da slobodno dođu još koji put.Hvala im.  

Tekst napisali: Mali novinari Dramlja

 

     


[OPŠIRNIJE]POSJETA PP I HAK-a CRIKVENICA PRVAŠIMA
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 11. 9. 2017. 12:04

PŠ Dramalj tj. novopečene prvašiće posjetili su djelatnici PP Crikvenica i HAK-a Crikvenica. Najprije su malo popričali o putu od škole do kuće, kakve sve opasnosti vrebaju,te kako se ponašamo. Na kraju su uručili i prigodne poklone koji će koristiti našim prvašićima za bolju uočljivost na cesti.

Tekst napisali: Mali novinari Dramlja

 

 

       


[OPŠIRNIJE]DOČEK ZA PRVAŠIĆE U DRAMLJU!
Adriana Mihalić Šebelja / datum: 7. 9. 2017. 08:45

Za naših 8 prvašića, i to redom ( Dunja,Robert,Erina.Leon.Niko.Arijan,Laura i Dorian) mi učenici 2,3 i 4 razreda napravili smo pravi doček. Na početku su to bile riječi  dobrodošlice, pa pjesma, zatim malo sjećanja na naše dane kada smo bili prvašići. Malo savjeta, pa opet pjesma. Na kraju pozvali smo i naše prvašiće da nam se pridruže, a to su hrabro i učinili,i postali službeno školarci. Nakon priredbe slijedio je prvi zadatak za naše prvašiće,sa svojom novom učiteljicom Marijanom Bezić trebali su na zidovima tražiti pčelice i tako doći do svoje učione...zadatak su ispunili u smijehu i veselju...kako je to bilo veselo...

Želimo im puno uspjeha u školi,a posebno u ovoj školskoj godini.

                                                                  Tekst napisali: Mali novinari Dramlja

 

    

 

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju